Cinsel şiddetle karşılaşan gazeteciler için

/ Cinsel şiddetle karşılaşan gazeteciler için

Gazetecilerin birçok riskin yanı sıra sık sık taciz ve saldırının hedefi oluyor. Taciz, tüm gazetecileri ilgilendiren bir konu olsa da özellikle kadın ve LGBTİ+ gazetecilerin tacize hedef olmaları daha muhtemel.

Tüm cinsel şiddet ve taciz biçimleri, hayatta kalanın davranışından veya görüntüsünden kaynaklanan birbirinden ayrı, tekil olaylar değil; sistemli, toplumsal cinsiyet temelli ve küresel bir sorun olarak anlaşılmalıdır. 

62

Kadın gazetecilerin %62’si sözlü cinsel taciz yaşadığını söylemektedir.

30

Kadın gazetecilerin %30’u sözlü olmayan cinsel taciz yaşadığını söylemektedir.

22

Kadın gazetecilerin %22’si temas içeren cinsel taciz yaşadığını söylemektedir

20

Kadın gazetecilerin %20’si çevresel cinsel taciz yaşadığını söylemektedir.

Elford, S., Giannitsopoulou, S. & Khan, F. (2019). Doğru Kelimeleri Kullanmak, Çev: Tuğçe Ellialtı Köse, Femifesto, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği. S.30. 

 

Gazetecilere ve medya kuruluşlarına iş yerinde yaşanan cinsel şiddet üzerine kaynak sağlama amacıyla bir öneri listesi oluşturduk. Bu liste yasal haklar ve iş yerinde yaşanan cinsel şiddet politikalarına dair bilgi veriyor ancak belirtmek isteriz ki, cinsel şiddeti bildirmenin veya duyurmanın önünde birbiriyle kesişen birçok engel var.

 

1-Cinsel şiddet sizin suçunuz değil!

Cinsel şiddet hiçbir zaman hayatta kalanın hatası değildir. Asla görünümünüzle, nerede olduğunuzla veya neyin haberini yaptığınızla ilgili değildir.

 

2-Öz yardım uygulayın

Cinsel şiddet vakaları ile ilgili haberler yapmak ve hayatta kalanlarla görüşmek olumsuz duyguları tetikleyebilir ve travmayı yineleyebilir. Kendinizi güçlendirmek ve beslemek için hali hazırdaki öz-yardım yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz. 

 

3-Şiddete verilen tepkinin tek bir doğru yolu yoktur

Destek istemek, yaşadıklarınızın adını koymak ve şikayette bulunmak için aşağıdaki seçeneklerin herhangi bir kombinasyonunu veya bu listede yer almayan başka yolları seçebilirsiniz. 

  • Kendinize anlatın. 
  • Hazır olduğunuzda güvendiğiniz insanlara açılın. Neye ihtiyacınız olduğu konusunda onları bilgilendirin. 
  • Bir danışmanla görüşün veya bir destek grubuna katılın.
  • Haklarınızı öğrenin.
  • Bir sendikaya bağlı değilseniz bile, işvereninize bildirin. 
  • Eğer bir sendikaya bağlıysanız, sendikanızla görüşün.
  • Bir avukata danışın. 
  • Polise Başvurun.
  • Savcılığa başvurun.
  • Kurumunuzu ILO 190’ı imzalaması için teşvik edin. 

4-Belgeleyin

İsimleri, tarihleri, zamanları, tanıkları ve diğer ayrıntıları içerecek şekilde yaşamış olduğunuz cinsel şiddetin mümkün oldukça detaylı ve hatasız bir kaydını oluşturun. 

5-Konuşma sırasında sesinizin duyulmasını sağlayın

Cinsel şiddet ve tecavüz kültürüyle ilgili konuşmak bazı hayatta kalanlar için güçlendirici olabilir. Gazeteye yazı yazmayı, medyayla görüşmeyi veya konu ile ilgili olarak sosyal medyada ya da bir blogda paylaşım yapmayı seçebilirsiniz. Tercihen, kimseye anlatmamayı, yalnızca kendinizin bilmesini ya da öykünüzü kendi destek grubunuzla veya  güvendiğiniz arkadaşlarınızla ya da ailenizle paylaşmayı  seçebilirsiniz. 

 

6-Toplumsal dönüşüm için adaleti harekete geçirin

Siz kendi cinsel şiddet deneyimlerinizi açığa çıkarmayı tercih edin ya da etmeyin, güvenliği artırmak, şiddeti sürdüren toplumsal koşulları dönüştürmek ve hayatta kalanlara alan yaratmak amacıyla gruplar veya daha resmi seviyelerde çalışan inisiyatiflerde yer alabilirsiniz. 

 

7-Bir destek ağı kurun

Haberciler, meslektaşlarıyla, resmi kurumlarla, topluluklarla ya da polisle bağlantıya geçmek isteyebilirler. Toplumsal cinsiyet temelli şiddeti sonlandırmak, farkındalık artırmak, kaynakları paylaşmak ve desteğe ulaşmak için sivil toplum örgütleriyle de iletişime geçebilirler. 

 

* Destekleyici bir kaynak olarak, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından hazırlanan haber merkezlerinin çevrimiçi tacize hedef olan gazetecileri
destekleme protokolüne buradan ulaşabilirsiniz.

 

Cinsel şiddete maruz bırakıldıysanız ya da bırakıldığınızı düşünüyorsanız hafta içi Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma günleri 11:00-17:00 saatleri arasında 0549 599 15 19 numaralı telefondan bizi arayabilir ya da basvuru@cinselsiddetlemucadele.org üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

 

Başvuru süreçleri ve öz yardım hakkında daha fazla bilgi için: 

Hayatta kalanlar için hazırlanmış csdestek.org sitesindeki Cinsel Şiddet Destek Sistemi hakkında bilgi alabilir, Öz Yardım sayfasında kendiniz için öz bakım, şifa süreçlerine dair yazılara ulaşabilirsiniz.

Cinsel şiddet hakkında konuşmak, özellikle kendi cinsel şiddet yaşantımız hakkında konuşmak, birilerine açılmak çoğunlukla kolay değildir. Hangi şekilde olursa olsun ‘adalet’i arama kararını vermek; şiddet yaşantısını yeniden ve yeniden anlatacak olmak nedeniyle bizim açımızdan zorlayıcı bir süreci başlatabilir. Bununla birlikte bu karar olayla ilgili olumlu bir kapanış süreci yaşamımıza, güçlenmemize, hayatımızla ilgili kontrol hissini geri kazanmamıza da yardımcı olabilir. Mevcut başvuru sistemi ve süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak, bilmediğimiz konuların oluşturduğu kaygıların azalmasında ve daha hazırlıklı olmamızda etkili olabilir.

Başvuru süreçleri hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Size hangi hızda okumak iyi gelecekse o hızda okuyun; hızlı ya da yavaş… 

Zaman zaman okumaya ara verin ve okurken neler hissettiğinizi değerlendirmek için kendinizi dinlemeyi unutmayın. Eğer tek başınıza okumak sizde kaygı uyandırıyorsa, güvendiğiniz bir kişi ile birlikte bu bilgileri inceleyebilirsiniz. 

Okuyacağınız bilgilerden hangilerinin sizin deneyiminize ve sorularınıza yakın/benzer olduğu üzerine düşünebilir ve sizin için işe yarayan önerilere odaklanabilirsiniz.